Verzeker dat Amersfoorters keivrij blijven.

Amersfoort voor Vrijheid Favicon

LIJST 14              Amersfoort voor Vrijheid

Geen podium voor een ander geluid in de Flint

Niet welkom in de Flint.
Niet welkom in de Flint.

Sinds er corona-maatregelen zijn ingevoerd in ons land is het aantal meldingen van discriminatie aanzienlijk gestegen. Ook de Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens ontvingen meer meldingen en verzoeken.

Ook heb ik (Sylvie Lazet) helaas ook discriminatie ervaren in Amersfoort. Bij Scholen in de Kunst was ik niet meer welkom zonder QR code of PCR test. Ook wilde ik samen met Shohreh Feshtali een evenement organiseren in de Flint. Ik heb de Flint hiervoor telefonisch benaderd. Na dit gesprek zijn zij mijn e-mail gaan natrekken. Toen zij erachter kwamen wat mijn ideeën zijn over de corona-maatregelen besloten zij dat ik niet welkom was om in de Flint het evenement te organiseren, terwijl ik niet eens een gesprek daar over heb kunnen hebben. Discriminatie omdat ik een andere visie heb op het beleid van de overheid.

De directeur van de Flint, Harold Warmelink, is hiervan op de hoogte en vindt van niet. Hij zegt tijdens een telefoongesprek: “Het is een vrij land en je hebt vrijheid van meningsuiting en dat hebben wij ook”. Met andere woorden… Je hebt inderdaad vrijheid van meningsuiting maar niet op het podium van de Flint. Is deze keuze gerechtvaardigd van de Flint of draagt dit daadwerkelijk bij aan discriminatie?
Kun je zomaar zeggen: “Jij denkt anders, dus je bent niet welkom om hier iets te organiseren!”

Naast dat het vervelend voelt, vind ik het jammer dat de mensen die een lezing zouden komen geven ook niet gehoord worden en serieus genomen worden, dit zijn namelijk hoogleraren met veel wetenschappelijk kennis, slechts met een ander geluid. Is de kennis die de overheid deelt dan het enige juiste? Hebben zij het altijd bij het rechte eind? Absoluut niet. Dit blijkt ook uit een aantal Woo verzoeken. Hebben wij geleerd om naar dit enige geluid te luisteren of is het mens eigen om de overheid maar blind te volgen? Waar is ons eigen kritische vermogen om te kunnen filteren wat echt het juiste voor ons is en wat goed voelt om de juiste keuzes te kunnen maken? Er zijn nu niet eens actieve corona-maatregelen, wij zijn alleen geweigerd door de Flint omdat ik andersdenkend ben.

Theater de Flint, foto door Gabriella Sneep. Bron: Wikipedia

Afbeelding: Theater de Flint. Foto door Gabriella Sneep. Via Wikipedia.

De gemeente Amersfoort is 100% aandeelhouder van de Flint, wat het dus feitelijk een staatsbedrijf maakt. Het argument van de heer Warmelink gaat hier daarom niet op. Het gaat hier om publieke middelen die los moeten staan van de politieke mening van de persoon (ambtenaar) die “toevallig” op dat moment bestuurder is. Met belastingen betalen alle Amersfoorters mee aan de Flint en moeten ook Amersfoorters met een andere mening hier gebruik van kunnen maken.

Door personen op voorhand te weigeren vanwege diens andere politieke mening, maakt de Flint zich schuldig aan discriminatie. Het weigeren van andersdenkenden door een staatsbedrijf is geen uitoefening van de vrijheid van meningsuiting. Grondrechten zijn er om de burgers te beschermen tegen een dergelijke staatsinmenging en niet om politiek activisme of censuur door een ambtenaar te kunnen rechtvaardigen.

Ook heeft de gemeente de Flint onlangs nog eens 300.000 euro coronasteun gegeven. Dit is ook betaald door Amersfoorters die een andere mening hebben. Maar de Flint loopt liever 8000 euro mis wat zij aan ons evenement hadden kunnen verdienen dan dat zij ons een evenement laten organiseren. Zij hebben kennelijk het geld niet nodig. Misschien moeten zij dan ook maar die 300.000 euro terugbetalen?

Respect en complimenten voor de bedrijven die niet op deze manier handelen. Die niet mee doen aan uitsluiting en gewoon op een normale manier verder kunnen gaan met hun diensten en waar iedereen welkom is, wat voor mening je ook hebt. Dit is waar vrijheid voor staat. Kunnen zijn en handelen naar wie je bent, wat je mening ook is.

“Beste Sylvie,

Naar aanleiding van je aanvraag voor beschikbaarheid van onze locatie voor een lezing, willen we je het volgende berichten.

Theater de Flint is tijdens het uitbreken van een pandemie deels afhankelijk van de maatregelen als een QR-code of een mondkapjes. Dit zijn voor ons oplossingen om in diverse situaties toch een congres, evenement of een voorstelling te kunnen laten plaats vinden. Vanuit verschillende beweegredenen kunnen wij ons dan ook niet vinden in jullie ideeën en denken wij daarom geen passende match te zijn voor jullie bijeenkomst.

Wij wensen jullie uiteraard veel succes rondom de organisatie voor de lezingen en het vinden van een passende locatie.”